Aan den proeve ondervonden…

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zo ver, de Whiskyproeverij van Drinks & Gifts in Assendelft.
Omdat mijn vader ook een liefhebber van whisky is, had ik hem ook meegenomen. Helaas was halverwege de dorpsstraat afgesloten, dus werden we gebracht door mijn vrouw langs het donkere zuidelijke deel van Assendelft.

De voorbereidingen waren nog in volle gang, maar buiten stond een partytent voorzien van een kleine tuinkachel.
Koud was het dus zeker niet, en al snel raakten we met jan en alleman aan de praat terwijl men binnen nog druk bezig was alles klaar te zetten.

De Ambiance kon niet beter. Een mooie grote schuur die wel vaker dienst had gedaan voor een feestje met drinkgelach. Op meerdere tafels waren de verrassingen voor die avond al uitgesteld. En ik moet zeggen: “Mijn Complimenten”. Alles was per persoon uitgestald op een speciaal papier met daarop plek voor ieder glas en in het midden de lijst met whiskies.


Er was zelfs speciaal een twitter-tafel, want in de voorgaande dagen is er een aardige groep ontstaan die allemaal dezelfde passie delen, en ook nog eens allemaal uit de zaanstreek komen. Bij voorbaat dus al gezellig, en dan was er nog geen druppel gedronken.

Voor vanavond was het Thema “The Art of Excellence“, en kwamen er 7 soorten aan bod:

  • Adelphi Private Reserve Blend, 40%
  • Alchemist Macallan 1996, 10yo, 46%
  • Exclusive Cask Glenturret 1995, 14yo, 52,4%
  • Adelphi’s Fascadale 2010, n.a.s., 46%
  • Alchemist Bruichladdich 1993, 17yo, 46%
  • Kilchoman Summer Release 2010, 4yo, 46%
  • Blackadder Raw Bowmore 1987, 21yo, 50,1%

De informatie van deze avond lag in handen van Hans Bol van Whisky Import Nederland. Een begenadigd verteller op het gebied van whisky, waarbij zijn verhalen kracht werden bijgezet door diverse slides en foto’s die betrekking hadden op de whisky die we aan het proeven waren.

Ze zeggen dat de aankleding altijd een hoop doet voor hetgeen je nuttigt, maar dat geldt zeker zoveel voor het verhaal wat erbij wordt verteld. En aldus kreeg iedere whisky nog meer smaak.

Aan tafel werd tijdens het proeven al snel duidelijk wat een whisky-broekie ik eigenlijk nog ben. Hoewel de smaken die naar voren kwamen vrijwel bij eenieder identiek waren, ben ik nog niet geroutineerd genoeg om direct een Talisker te herkennen. Over smaak valt niet te twisten, en het is leuk om te zien dat wat de een lekker vindt, door een ander toch minder wordt gevonden. Vanavond waren alle whisky prima, al had eenieder zijn favoriet.

Om dit verhaal niet al te lang te maken, verwijs ik voor nog uitgebreidere notities eenieder door naar het Malt fascination-blog van medetwitteraar Sjoerd de Haan-Kramer.
Hieronder mijn korte impressies van alle whiskies:

Adelphi Private Reserve Blend
Deze eerste en enige blend van vanavond viel niet bij iedereen in de smaak. Zelf vond ik hem weinig diepte hebben, en hij liet een smaak in mijn keel achter alsof ik net een sigaret had gerookt, en dat doe ik bij uitzondering alleen op oudejaarsavond.
Dit werd zowel bevestigt als ontkent aan tafel, waarmee nogmaals duidelijk werd dat smaak zeer persoonlijk is.
Zeker niet vies, deze whisky van Adelphi, maar ik zou deze zelf niet zo snel aanschaffen.

Alchemist Macallan 1996
Met zijn bloemerige geur en zachte afdronk een stuk aangenamer dan de eerste whisky. Toch kwam er ergens een stukje rubber naar boven in de smaak, en voelt hij een beetje vettig in de mond. Dat werd nog eens duidelijk door de tranen in het glas, die lang op zich lieten wachten.

Exclusive Cask Glenturret 1995
1 van de donkerder whiskies van vanavond, met een mooie bronzen kleur. Iets zoetzuurs herken je in de smaak, wat vermoedelijk door de eikenhouten vaten komt. Bij iedere slok proefde ik weer iets anders, en smaakt naar meer.
Dit werd uiteindelijk mijn favoriet van deze avond.

Adelphi’s Fascadale 2010
Bij deze whisky staat “N.A.S.”, wat staat voor “No Age Statement”. We weten dus niet precies hoe oud deze whisky eigenlijk is. De zilte geur en smaak, in combinatie met hier en daar wat rook, werd door medetwitteraar Robert Lotman beschreven als “Volendam”. Wie ooit wel eens bij een palingroker is geweest, snapt meteen wat daarmee bedoelt werd.
Deze whisky kroop als enige niet langzaam de keel in, maar klom op naar mijn neus, en dat was toch wel apart.

Na de eerste vier whiskies volgde een pauze, waar eenieder even een frisse neus ging halen. Voordat we echter naar buiten konden werden we eerst nog getrakteerd op de vraag of we een enquete wilden invullen, waarmee die avond twee gelukkige proevers een reischeque hebben gewonnen. Deze prijs werd beschikbaar gesteld door de vrouw van onze gastheer, die het bedrijf The Travel Club runt.
Na de pauze weer snel verder, want die neus werd toch wel erg fris.

Alchemist Bruichladdich 1993
heel licht van kleur en heeft ergens een beetje honing verscholen. Heel vol in de mond en daarmee ook erg lekker.

Kilchoman Summer Release 2010
Uiteraard werd er aan tafel ook live getwitterd, en bij het noemen van deze kreeg ik de vraag binnen of dat wel lekker kon zijn, zo’n jonge whisky. Hij is ‘pas’ drie jaar oud. De associatie van een door eb drooggevallen zeebaai kwam zowel bij mij als bij mijn vader op. Een erg verfrissende dronk die je smaakpapillen weer wakker schudt.
Na deze whisky een stukje van de cervelaatworst die op tafel lag gegeten, en ik werd overweldigd door alle smaken die nu van de worst vrijkwamen. Wie wel eens aarbeien bij Champagne heeft genomen, weet waar ik het over heb.

Tot slot de Blackadder Raw Bowmore 1987
Deze citrusachtige whisky met zijn karateristieke kruimeltjes koolstof in het glas zit binnen no-time overal in je mond. Met een paar druppeltjes water komen er nog veel meer geuren vrij, wat deze laatste whisky inderdaad tot een waardige afsluiter van deze avond maakte.

Na wat napraten over falende spoorwegdiensten, het weer, uiteraard twitter, en nog veel meer, hebben we eenieder een fijne avond toegewenst, onze gastheren en gastvrouwen bedankt voor de unieke opzet van vanavond, en zijn we tevreden teruggelopen naar het begin van de dorpsstraat, alwaar onze terugrit al snel arriveerden.

Alle bovengenoemde whiskies zijn te verkrijgen bij slijterij Drinks & Gifts in Krommenie.
Alle fotos zijn beschikbaar gesteld door Fotografie Robert Lotman, die hierop het copyright behoudt.

8 Tips voor Eindgebruikers

#1 – reboot!

Voordat je ook maar iemand gaat bellen dat iets op, in of aan je PC of laptop het niet doet, moet je altijd eerst herstarten. Iets wat je Systeembeheerder “Rebooten” noemt. Bel hem/haar nooit voordat je dit hebt geprobeerd.

#2 – Niet Liegen!

Systeembeheerders weten dat je liegt. Als er geen rook of rare geluiden uit de kast van je PC komen, heb je het zelf gedaan, en dat weet je donders goed (of je hebt niet opgelet, maar het blijft je eigen schuld).
Vergeet ook niet dat Systeembeheerders ongetwijfeld meer over jou en je PC (en je huisdieren, echtgenoten, maitresses, jeugdzonden, etc) weten dan je ooit voor mogelijk zou kunnen houden. Beledig hun intelligentie niet door te liegen, en wordt eens volwassen.

#3 – Stop de stekker er in!

De term die populair werd door reclame van IBM staat niet voor niets op nummer 3 van deze lijst.
Als iets niet werkt, dan is de kans groot dat de stekker er niet of niet goed in zit. Dit geldt voor alle mogelijke aansluitingen, en niet alleen voor die ene in het stopkontakt in de muur.

#4 – Wat is er veranderd?

Als er een probleem met software is, dan is er iets veranderd. Dat kan iets heel kleins zijn, zoals een upgrade van je hardware, een nieuwe versie van MSN of acrobat, of een installatie van een nieuw softwarepakket. Vergeet dit nooit te melden als je met een dergelijk probleem bij je systeembeheerder komt.

#5 – Noteer de EXACTE foutmelding!

Als je je systeembeheerder belt, zorg dan dat je de juiste foutmelding doorgeeft, anders moet hij/zij door de jungle van mogelijke foutmeldingen heen ploegen om je te kunnen helpen. En net als in het ziekenhuis is een juiste diagnose het meest belangrijk voor een goede genezing. Bij een foute behandeling kan ook deze patient overlijden, en moet je nog langer wachten voordat je weer kunt werken.

#6 – Als het niet levensbedreigend is, gebruik e-mail.

We weten dat je soms een deadline hebt, en we hebben begrip voor de druk van iemand die over je schouder meekijkt tot je klaar bent. Bel ons gerust in zo’n geval, want we helpen graag.
Echter, als het niet levensbedreigend is, en het niet absoluut onmisbaar is voor je dagelijkse werkzaamheden, stuur dan een mailtje. Vooral als het iets nieuws is, en je hebt het nog nooit eerder gezien. We kijken er naar, en bestuderen het en verhelpen het. Het is een Win-Win-situatie.

#7 – Vraag het aan je buren!

Kun je niet bij je mail, of niet op het netwerk? Vraag of je buurcollega’s hetzelfde probleem hebben.
Als het al een paar minuten duurt, dan weten we het ongetwijfeld al, en hebben je buren al gebeld.
Het is niet nodig om het nog een keer aan ons te melden. Ben je de enige, begin dan alle bovenstaande tips af te lopen voordat je ons gaat bellen. Het probleem zit ongetwijfeld in #1, #3 of #4. Zo niet, lees dan nogmaals #2 voordat je ons gaat bellen.

#8 – Dreigen helpt niet, en het gaat ook niet sneller!

Je wil niet weten wat we allemaal te horen krijgen als er stront aan de knikker is. We zijn er mee bezig, en je bent niet bij machte ook maar een voorstelling te maken hoe we te werk zouden moeten gaan. Doe dat dan ook niet, en laat ons het probleem verhelpen.
Dreigen met de baas helpt niet, want die heeft ook de juiste kennis niet in handen, en zal het proces van probleemoplossing hooguit nog verder vertragen.
Als het niet kritiek is voor het bedrijf, en we hebben belangrijkere dingen te doen, dan zul je gewoon op je beurt moeten wachten. We weten dat je belangrijk bent, en dat het feit dat je naar een andere printer in het gebouw zult moeten lopen lastig is, maar met dreigen of veelvuldig lastigvallen kom je gewoon weer onderaan ons toch al veel te lange lijstje met …..

Virus, deel 2

Na een aantal dagen wachten kon helaas de dokter me niet veel meer melden dan dat er niets schadelijks te vinden was.

Gelukkig geen parasieten of andere ongein, maar blijft toch de vraag wat het nou precies was.

We wachten af, en als het weer terugkomt zien we onze dokter gewoon weer terug.
Tot die tijd slaan we eieren en wortelsap gewoon even over.

[ranking:3.5]

Virus

Op m’n verjaardag was het zover: Danny was aangestoken door een virus. Gedurende de hele nacht m’n ingewanden door m’n strot naar buiten geprobeerd te brengen, zonder succes. Alles tot aan maagsappen kwamen wel omhoog, en dat gaat je niet in de kouwe kleren zitten.

Dan maar naar de dokter, die een virus constateerde. De rest van het herstel nam de rest van de week in beslag.
Wat onwennig terug naar het werk, maar vrijdagavond kwam het virusje gewoon nogmaals de kop op steken.
Weer een weekend in de lappenmand.

Nu weer aan het werk, maar soms nog steeds opboeringen met een putlucht van wathebbikjoudaar.
We wachten nog even af, en anders heer dokter maar weer opnieuw opzoeken.

Podcast IT Tips

Ik heb een aantal podcast ontdekt, die zeer handig zijn voor IT-ers. Met een reistijd van een uurtje (en soms meer) vind ik het een ideale manier van informatie tot je nemen.
Onder de Nederlandse podcasts luister ikzelf geregeld naar
ICT-Roddels (www.ictroddels.nl – 2 wekelijks),
Webwereld-podcast (http://www.webwereld.nl/audio – dagelijkse korte samenvatting van het nieuws op de website) en
Vincent Everts (http://www.vincente.nl -column – wekelijks).
Voor podcasts vanuit het buitenland zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zo luister ik bijna alles van Twit.TV.
“Security Now” (http://www.twit.tv/SN – wekelijks) is een podcast die gaat over ICT-beveiliging, waarbij flink gebrainstormed en getest wordt. Om de paar shows worden ook vragen van luisteraars beantwoord. Het mooie van deze podcast is dat ook de teksten in meerdere formaten te downloaden zijn. Meer recent nieuws kun je vinden in
“This Week in Tech” (http://www.twit.tv/TWiT) en
“Windows Weekly” (http://www.twit.tv/ww)
Op de site itconversations.com zijn heel veel ICT-podcasts te vinden over legio onderwerpen. Helaas is de kwaliteit niet altijd super, en moet het onderwerp echt “jouw ding” zijn om niet bij in slaap te vallen.
Zustersite “Open Source Conversations” (http://osc.gigavox.com/) gaat dieper in op de opensource gemeenschap en alles wat daar bij hoort.

Danny aan de podcast!

Ja, natuurlijk niet helemaal van mezelf, maar een gastoptreden in de FILMCAST van Martijn Warnas .
Hoe kom je daar nou verzeild? Nou, dat is niet zo moeilijk. Je hebt nodig:
– Een oproep voor verzoekjes
– Een jarenlange hobby van filmmuziek sparen
– Een overijverig mailtje met suggesties opsturen.

Ik had wel 3 lijsten kunnen bedenken, maar 1 was voldoende Laughing

Je kunt mij zeer binnenkort dus naast Martijn horen in de filmcast op:

www.filmcast.nl

I like to move it move it…….

Tja, al dat verhuizen gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Toen de verhuisplannen eenmaal gemaakt waren ging het allemaal veel te snel.
Binnen een week nadat we naar ons nieuwe huisje hadden gekeken stonden we met de sleutel in de hand. Hoewel we nummer 3 waren, en eigenlijk nog nergens op rekenden, bleken we al snel de enige kijkers te zijn, en ondanks dat het huis voor minimaal 3 personen was bedoeld, maakte de woningbouwvereniging geen problemen dat we maar met ons 2-en waren. Het gaat tenslotte alleen om geld en als dat goed zit, houdt de controle-trein daar op en kun je aan de slag.

Snel op m’n werk mijn vakantie kunnen vervroegen, en samen met m’n ouders meteen druk aan de slag. Binnen 2 weken was alles bewoonbaar, en met behulp van een boedelbak waren in 3x rijden verhuist.

Toen moest er natuurlijk nog genoeg gebeuren in het oude huis. Van het kleine kutkereltje dat onze opzichter voor moest stellen moesten alle kunststof schroten van de muur. Dit in het kader van de cokesnuivende dronken volendammer jeugd die in hun eeuwige wijsheid zo nodig vuurwerk binnenshuis moesten afsteken. Al het hout mag blijven zitten. Dat de kersttakken destijds ook van hout bleken te zijn, en waardoor het vuur is ontstaan is kennelijk bij iedere brandweercommandant ongezien voorbij gevlogen.
Ook de kunststof schroten uit de badkamer gehaald, en daar nog gewaarschuwd dat de tegeltjes uit 1946 al erg los zaten. Dat maakte niet uit.

“Erg los” bleek een understatement. Er naar kijken was al voldoende, dus dan maar weer een belletje naar Ymere. “Haalt u dan alles er maar af, dan is het goed”. Prima voor mij, want zo’n tegelbeuker had ik toch al op de slagboormachine, en in een half uurtje was ook dat klusje verleden tijd. Wasbakken e.d. her-ophangen had geen zin, dus ook dat scheelde weer werk.

Toen gelukkig een weekje rust, want iedereen keek door z’n navel heen. M’n werkgever was zeer coulant, en ik mocht er gelukkig nog een weekje aan vastplakken. Samen met m’n ouders naar Winterswijk in een leuk huisje. 30 graadjes buiten, dus allang blij dat we niet hoefden te werken en konden lekker in de schaduw zitten niksen. Beetje rondhangen in de buurt was voor ‘s-avonds en ‘s-morgens, maar op het heetst van de dag doe je toch niets.

Toen weer terug naar dat kutkereltje. Nou, die schrok zich een hoedje, want “het stucwerk is voor onze rekening” bleek meer te zijn dan hij had verwacht. Wat je kunt verwachten na 30 jaar achterstallig onderhoud weet ik niet, maar als je nooit geld uitgeeft aan je bezittingen, moet je naar mijn mening ook niet zo verbaasd zijn. Kennelijk is een onafgemaakte VMBO-opleiding genoeg om als opzichter bij Ymere aan de bak te komen. Ook de badkamer wilde hij niet accepteren, maar afspraak is nou eenmaal afspraak, dus dat kon hij wel op z’n buik schrijven. Om een lang verhaal kort te maken, konden we de sleutels inleveren en dat boek is dus dicht.

Inmiddels genieten we al weer 2 weken van onze landelijke stukje Assendelft….

Tot lator!

Fijn weer aan het werk.

Je zou denken dat als iemand een week thuis zit, dat je dan wel tijd hebt om te bloggen.
Helaas kon ik mezelf er niet echt toe brengen. Een week thuis met pijn in je rug voorkomt dat je e.e.a. meemaakt, en over geklaag an een beheerder wil niemand wat horen, toch? 🙂

Ik zou ronduit kunnen verhalen over het 2e seizoen van Las Vegas, maar dat ga je zelf maar bekijken/downloaden. Gelukkig zijn ze afgelopen zaterdag begonnen met het derde seizoen op RTL4, dus hebben we weer wat te kijken op zaterdag-avond (Naast Dancing with the stars, maar dat nemen we op,want anders duurt het zo lang met 90% gebedel en reclame).
Tussendoor ook flink wat papierwerk gedaan, en er weer eens achter gekomen dat men alles on-line kan aanvragen, maar on-line opzeggen is er og steeds niet bij (zelfs niet bij ISP’s), dat moet nl. nog steeds per papier. Faxen mag ook. Misschien kan iemand mij uitleggen waarom een fax (dat door een 4-jarige kan worden vervalst) meer zegt dan een e-mailtje (die afzender etc heeft bijgevoegd) en in dit geval van de de ISP zelf is???

Inmiddels weer fit genoeg om te werken, al is het ruggetje nog wat gevoelig. Vooral langer dan 5 minuten staan is niet echt fijn.

We zien wel hoe het scheepje verder dobbert….