Likeurproeverij in Krommenie

Vandaag was het zover. Na een gelukkig droge wandeling kwamen we bijna te laat binnen bij Bar Babbels in Krommenie. Ook als voetganger moet je helaas wachten op de trein…

Jolanda van Drinks & Gifts kwam ons meteen begroeten.
Binnen was het al aangenaam druk, en voor ons was nog plaats achterin naast twee andere stellen, waarvan er één ook twittert.
Na een korte kennismaken en het per ongeluk dopen van mijn echtgenote (gelukkig was het water),
gingen we meteen van start met een aperitief van Amaro Mio met Prosecco.
Na zo’n lange wandeling ging dat er natuurlijk wel in.

Op tafel waren we al voorzien van een bestellijst, een glas water voor het nathouden, en verschillende hapjes.
1 van deze hapjes bestond uit een plakje worst, die samen met een druif gespiest was op eens stokje.
Deze Worst, Culatello genaamd, is eigenlijk een salami, maar ik vond het meer weg hebben van een Amsterdamse Ossenworst, maar dan met Ham gemaakt.
Culatello laat zich kennelijk vrij vertalen als “lekker kontje”, en smakelijk was hij zeker.
Verder werd ons in het kort het programma van die middag vertelt. Van de 6 soorten die vandaag de revu zouden passeren, komen er vijf van het huis Lorenzo Inga. Ook zouden er cocktails langsgaan, gemaakt met de likeuren van vandaag.

Na deze korte verhandeling over de smakelijke hapjes en likeurtjes, was het meteen tijd om de Amaro Mio eens puur te proberen.De twee heren van Villa Grappa gingen alle tafels rond en uiteraard ook bij ons.
De meningen waren verdeeld aan onze tafel, want Amaro Mio heeft veel weg van een kruidenbitter, en daar moet je van houden.
Deze drank bestaat uit 22 kruiden, en daar werd al snel de kruidnagel tussenuit gehaald.
Ikzelf vond hem wel lekker, maar niet echt iets speciaals. Ook de nasmaak van laurier vond ik niet geweldig.
Het deed niet naar meer smaken. En in een land als Nederland, waar ieder gehucht zijn eigen kruidenbitter maakt, zou je van een Italiaanse variant toch net een andere inslag verwachten.
Maar goed, de Amaro Mio was verre van slecht, en zoals hij verwerkt was in het welkomstdrankje, komt hij zeker tot zijn recht.

Na een korte pauze, was het tijd voor nummer twee: Een cocktail van My Sambuca met citroen en limoensap.
Deze, voor mij vreemde, combinatie was echt lekker, en werd ook door de tafelgenoten als een zomercocktail voor aan het zwembad gebombardeerd. Heel apart!
Uiteraard werd de Sambuca ook puur geproefd, en deze was zacht en puur van smaak. Zelfs een tafelgenote die normaal niet van Sambuca hield, vond deze versie toch aangenaam. Voor mij was dit één van de lekkerste van vandaag.

Nummer drie was de vreemde eend in de bijt van vandaag: Acqua Di Cedro
Dit “adellijke” neefje van de Limoncello hield het midden tussen Jenever en Citroen Brandewijn. Hij werd geserveerd met een heerlijk stukje citroenvlaai uit Limburg, waar Villa Grappa gezeteld is.
Door deze combinatie werd het geheel tot “Citroentje met Suiker” benoemd.
Dit ‘water van muskaatcitroen’ is droog, maar wel fris, en blijft niet lang in je mond hangen. Zelf deed het mij denken aan de “Coupe Colonel”, een dessert van citroenijs met Wodka. Als je limoncello te zoet vindt, is deze drank een prima alternatief.

Na al deze heerlijke dingen kwamen de tongen al aardig los, en werd er gediscussieerd over de gepasseerde dranken, andere proeverijen, whisky, cocktails, en zelfs bankrekeningen en skimmers kwamen langs.
Voordat we het eigenlijk doorhadden, kwam ineens het citroenijs van zonet weer langs, maar nu echt, en verwerkt in een spoom met My Limoncello.
Altijd lekker, zo’n drank met ijs-verrassing, maar best wel zoet, en daardoor smaakte de limoncello ook behoorlijk sterk. Ter vergelijking passeerde deze Limoncello ook als cocktail met Prosecco en een druif onze tafel, en dat was ook erg aangenaam.

Toch was ik ook benieuwd naar hoe deze limoncello puur smaakt, en dat was geen probleem. Al snel kwam men speciaal voor ons langs om ons ook hier van te laten genieten.
Limoncello is zo’n drankje dat je regelmatig krijgt in restaurants, en iedere keer smaak het weer net iets anders.
Deze versie, My Limoncello Lorenzo Inga, is echt wel één van de betere die je kunt treffen.
Niet voor niets kwam ook deze likeur op onze bestellijst terecht.

Samen met nummer vijf, de Nonno Tano, kregen we ook allemaal een stukje Cantuccini.
Cantuccini is een keihard, beschuitachtige amandelkoekje, en daar paste deze fruit-Amaretto priam bij.
Vanwege het harde koekje, werd deze in de Nonno Tano gedoopt, in de hoop dat deze daar iets zachter van werd.
De dames aan onze tafel vonden deze amaretto alleen lekker met het bijbehorende koekje, waardoor de heren het geluk hadden deze aparte frisse amaretto tweemaal te kunnen nuttigen.
Een speciale, mooi oranje gekleurde amaretto, deze Nonno Tano (vertaald: Opa Tano), maar niet voor iedereen weggelegd dus.
Een beetje zoals Martini’s Fuego, maar dan veel minder chemisch van smaak. Gewoon proeven dus om erachter te komen of je hem lekker vind.

Tot slot een echte Amaretto, al werd deze voorafgegaan door een cocktail van Amaretto, Gemberbier (geen gingerale) en frambozen.
Ook over deze cocktail waren de meningen verdeeld, maar ik vond hem wel lekker.
Zo zie je maar weer dat smaken altijd verschillen.
Na de cocktail moest natuurlijk ook de pure versie geproefd worden, en dat was zeker niet verkeerd. De pure versie werd begeleid door verschillende soorten koekjes, die allemaal iets weghadden van een bitterkoekje. Niet zo vreemd, want bitterkoekjeslikeur en Amaretto lijken heel erg op elkaar.
Als je de bekende smaak van Amaretto Di Saronno verwacht, wordt je heel vrolijk, want deze Amaretto smaakt een heel stuk beter. Een uiterst aangename likeur, deze Amaretto.

Na al dit heerlijks was het tijd om de bestellingen op te maken, afscheid te nemen van alle tafelgenoten en gastheren en gastvrouw. Alleen nog een heerlijke wandeling terug naar huis was wat ons restte.

Be Sociable, Share!
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

3 thoughts on “Likeurproeverij in Krommenie

 1. Hoi Danny,
  Je omschrijving van de likeuren middag: uitstekend omschreven.
  Wij waren ook erg gecharmeerd van de lekkere variaties en pure versies die ons voorgeschoteld zijn. En erg gezellig! Veel plezier op de 19 bij de Whisky proeverij! gr ValRico

 2. Was nog niet klaar net en drukte per ongeluk op publish..

  Afijn. Leuk verslag wat goed de sfeer van de middag weergeeft. Het was gezellig en de (meeste) drankjes vond ik lekker. Wacht met smart op onze bestelling. 🙂

  Groetjes,
  Karin en Robin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.