Een Prestige-Kwestie

Wie zegt dat telepathie niet voorkomt in de natuur is gek.
Werden alle grote uitvindingen al gelijktijdig elders gedaan, ook in de filmwereld lijkt men dezelfde ideeen te hebben.
Zo zijn er nu al 3 films met goochelaars in de hoofdrol. Ikzelf als huis-, tuin- en keukengoochelaar heb daar natuurlijk interesse in.

De eerste van het blok was “The Illusionist” met Edward Norton in de hoofdrol, die we vooral kennen van Fight Club. Een mindfuck van het zuiverste water, al was e.e.a. nogal vlug afgeraffeld aan het einde.
Als tweede in het rijtje staat “Smokin’ Aces“, die ik voornamelijk vanwege de slechte recensies en daarbij behorende overvloed aan tv-reclames nog niet bekeken heb. De trailer was al droevig genoeg, zullen we maar zeggen.

Gisteravond tijd besteed aan “The Prestige“. Met hoofdrollen voor Hugh Jackman (X-men), Christian Bale (Batman Begins) en Michael Caine (geen intro benodigd) kun je al een beetje een indruk krijgen dat het een te amerikaans vehikel wordt, dat de plank mis dreigt te slaan.
Het verhaal gaat over 2 goochelaarshulpjes die elkaar proberen de loef af te steken. Als Borden (Bale) de vrouw van Angier (Jackman) laat verdrinken doordat hij dacht een betere knoop te kunnen gebruiken voor een truuk, eindigt de samenwerking, en proberen ze zelf als goochelaar aan de bak te komen.
Door haat en nijd blijven de twee goochelaars in elkaars vaarwater zitten. Totdat Borden een totaal nieuwe truuk heeft, en Angier perse wil weten hoe deze werkt. Ondanks de verklaringen van zijn truukbouwer (Caine) en z’n spionerende assistente dat het met een dubbelganger werkt, blijft Angier zoeken naar betere verklaring.
Dit brengt hem uiteindelijk naar Nicolai Tesla, wiens rol wordt vertolkt door David Bowie.

Het geheel resulteert in een wirwar van Flashbacks waarin het moeilijk is om te blijven volgen in welk tijdperk het verhaal zich nu afspeelt. Tussendoor worden er teveel hints gegeven naar het dan ook weinig verrassende slot van het verhaal, waar men de bedoelde aha-erlebnis door de neus wordt geboord. Een jammerlijk geheel voor het publiek.

Misschien dat Smokin’ Aces toch beter is….

Be Sociable, Share!
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.