Aan den proeve ondervonden…

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zo ver, de Whiskyproeverij van Drinks & Gifts in Assendelft.
Omdat mijn vader ook een liefhebber van whisky is, had ik hem ook meegenomen. Helaas was halverwege de dorpsstraat afgesloten, dus werden we gebracht door mijn vrouw langs het donkere zuidelijke deel van Assendelft.

De voorbereidingen waren nog in volle gang, maar buiten stond een partytent voorzien van een kleine tuinkachel.
Koud was het dus zeker niet, en al snel raakten we met jan en alleman aan de praat terwijl men binnen nog druk bezig was alles klaar te zetten.

De Ambiance kon niet beter. Een mooie grote schuur die wel vaker dienst had gedaan voor een feestje met drinkgelach. Op meerdere tafels waren de verrassingen voor die avond al uitgesteld. En ik moet zeggen: “Mijn Complimenten”. Alles was per persoon uitgestald op een speciaal papier met daarop plek voor ieder glas en in het midden de lijst met whiskies.


Er was zelfs speciaal een twitter-tafel, want in de voorgaande dagen is er een aardige groep ontstaan die allemaal dezelfde passie delen, en ook nog eens allemaal uit de zaanstreek komen. Bij voorbaat dus al gezellig, en dan was er nog geen druppel gedronken.

Voor vanavond was het Thema “The Art of Excellence“, en kwamen er 7 soorten aan bod:

  • Adelphi Private Reserve Blend, 40%
  • Alchemist Macallan 1996, 10yo, 46%
  • Exclusive Cask Glenturret 1995, 14yo, 52,4%
  • Adelphi’s Fascadale 2010, n.a.s., 46%
  • Alchemist Bruichladdich 1993, 17yo, 46%
  • Kilchoman Summer Release 2010, 4yo, 46%
  • Blackadder Raw Bowmore 1987, 21yo, 50,1%

De informatie van deze avond lag in handen van Hans Bol van Whisky Import Nederland. Een begenadigd verteller op het gebied van whisky, waarbij zijn verhalen kracht werden bijgezet door diverse slides en foto’s die betrekking hadden op de whisky die we aan het proeven waren.

Ze zeggen dat de aankleding altijd een hoop doet voor hetgeen je nuttigt, maar dat geldt zeker zoveel voor het verhaal wat erbij wordt verteld. En aldus kreeg iedere whisky nog meer smaak.

Aan tafel werd tijdens het proeven al snel duidelijk wat een whisky-broekie ik eigenlijk nog ben. Hoewel de smaken die naar voren kwamen vrijwel bij eenieder identiek waren, ben ik nog niet geroutineerd genoeg om direct een Talisker te herkennen. Over smaak valt niet te twisten, en het is leuk om te zien dat wat de een lekker vindt, door een ander toch minder wordt gevonden. Vanavond waren alle whisky prima, al had eenieder zijn favoriet.

Om dit verhaal niet al te lang te maken, verwijs ik voor nog uitgebreidere notities eenieder door naar het Malt fascination-blog van medetwitteraar Sjoerd de Haan-Kramer.
Hieronder mijn korte impressies van alle whiskies:

Adelphi Private Reserve Blend
Deze eerste en enige blend van vanavond viel niet bij iedereen in de smaak. Zelf vond ik hem weinig diepte hebben, en hij liet een smaak in mijn keel achter alsof ik net een sigaret had gerookt, en dat doe ik bij uitzondering alleen op oudejaarsavond.
Dit werd zowel bevestigt als ontkent aan tafel, waarmee nogmaals duidelijk werd dat smaak zeer persoonlijk is.
Zeker niet vies, deze whisky van Adelphi, maar ik zou deze zelf niet zo snel aanschaffen.

Alchemist Macallan 1996
Met zijn bloemerige geur en zachte afdronk een stuk aangenamer dan de eerste whisky. Toch kwam er ergens een stukje rubber naar boven in de smaak, en voelt hij een beetje vettig in de mond. Dat werd nog eens duidelijk door de tranen in het glas, die lang op zich lieten wachten.

Exclusive Cask Glenturret 1995
1 van de donkerder whiskies van vanavond, met een mooie bronzen kleur. Iets zoetzuurs herken je in de smaak, wat vermoedelijk door de eikenhouten vaten komt. Bij iedere slok proefde ik weer iets anders, en smaakt naar meer.
Dit werd uiteindelijk mijn favoriet van deze avond.

Adelphi’s Fascadale 2010
Bij deze whisky staat “N.A.S.”, wat staat voor “No Age Statement”. We weten dus niet precies hoe oud deze whisky eigenlijk is. De zilte geur en smaak, in combinatie met hier en daar wat rook, werd door medetwitteraar Robert Lotman beschreven als “Volendam”. Wie ooit wel eens bij een palingroker is geweest, snapt meteen wat daarmee bedoelt werd.
Deze whisky kroop als enige niet langzaam de keel in, maar klom op naar mijn neus, en dat was toch wel apart.

Na de eerste vier whiskies volgde een pauze, waar eenieder even een frisse neus ging halen. Voordat we echter naar buiten konden werden we eerst nog getrakteerd op de vraag of we een enquete wilden invullen, waarmee die avond twee gelukkige proevers een reischeque hebben gewonnen. Deze prijs werd beschikbaar gesteld door de vrouw van onze gastheer, die het bedrijf The Travel Club runt.
Na de pauze weer snel verder, want die neus werd toch wel erg fris.

Alchemist Bruichladdich 1993
heel licht van kleur en heeft ergens een beetje honing verscholen. Heel vol in de mond en daarmee ook erg lekker.

Kilchoman Summer Release 2010
Uiteraard werd er aan tafel ook live getwitterd, en bij het noemen van deze kreeg ik de vraag binnen of dat wel lekker kon zijn, zo’n jonge whisky. Hij is ‘pas’ drie jaar oud. De associatie van een door eb drooggevallen zeebaai kwam zowel bij mij als bij mijn vader op. Een erg verfrissende dronk die je smaakpapillen weer wakker schudt.
Na deze whisky een stukje van de cervelaatworst die op tafel lag gegeten, en ik werd overweldigd door alle smaken die nu van de worst vrijkwamen. Wie wel eens aarbeien bij Champagne heeft genomen, weet waar ik het over heb.

Tot slot de Blackadder Raw Bowmore 1987
Deze citrusachtige whisky met zijn karateristieke kruimeltjes koolstof in het glas zit binnen no-time overal in je mond. Met een paar druppeltjes water komen er nog veel meer geuren vrij, wat deze laatste whisky inderdaad tot een waardige afsluiter van deze avond maakte.

Na wat napraten over falende spoorwegdiensten, het weer, uiteraard twitter, en nog veel meer, hebben we eenieder een fijne avond toegewenst, onze gastheren en gastvrouwen bedankt voor de unieke opzet van vanavond, en zijn we tevreden teruggelopen naar het begin van de dorpsstraat, alwaar onze terugrit al snel arriveerden.

Alle bovengenoemde whiskies zijn te verkrijgen bij slijterij Drinks & Gifts in Krommenie.
Alle fotos zijn beschikbaar gesteld door Fotografie Robert Lotman, die hierop het copyright behoudt.

Be Sociable, Share!
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.